Nyomtatás

JÁSZKUN REDEMPTIO 275. ÉVFORDULÓJA

JÁSZKUN REDEMPTIO 275. ÉVFORDULÓJA

2014-ben az országgyűlés Jász-Nagykun-Szolnok megye országgyűlési képviselőinek kezdeményezésére május 6-át Nemzeti Jászkun Emléknappá nyilvánította, amikor a jászkun hármas kerület, a Jászság, a Kiskunság és a Nagykunság önmegváltására emlékezünk. Az 575 900 aranyforintot, a visszaváltás összegét a jászok és a kunok csak nagy erőfeszítés árán tudták kifizetni. Mindez rendkívüli erejű közösségalakító tényező volt, mely megerősítette – a jászokat, és kunokat kezdettől fogva egyaránt jellemző ­– öntudatot.

Hosszas diplomáciai előkészítés után Mária Terézia 1745. május 6-án Bécsben kiadott oklevele engedélyezte a jászkunok számára a megváltást.

A diploma visszaállította a jászok és kunok örökös kiváltságait, melyek közül a legfontosabb a földesúri szolgáltatásoktól való mentesség, a szabad tisztviselő- és lelkészválasztás, valamint a pallosjog (a bíráskodás joga) volt.

Az évforduló alkalmat ad az elődök iránt érzett tisztelet kifejezésére, erősítve a jelenbeli összetartozást az újabb emlékezésre. Az összefogás, a közös akarat a jelenben is erőt adhat ahhoz, hogy elérjük céljainkat. Ezek közül is legfontosabb a szabadság és az önrendelkezés.

A redemptio megváltoztatta a községi földtulajdonok korábban egyenlő elosztási arányát, mert azt, a redemptusok között, az általuk megváltott összeg nagyságának arányában osztották el.

A redemptusok tudatosan ápolták a jász származás tudatukat, amiben komoly szerepe volt az iskoláknak és a helyi értelmiségnek. A földnek magántulajdonban való megjelenésével komoly gazdasági fejlődés és erőteljes társadalmi rétegződés indult meg.

A 2014-ben átadott megújult városközponti park része – a Kisboldogasszony-templom előtt) – a redemptusok sétánya, mely Tekse András főépítész úr és Borbás Zoltán (volt alpolgármester úr) ötlete alapján készült el. A kopjafák a redemptus családok neveit tartalmazzák abc sorrendben http://csaladfa.palmai.eu/jaszsag/.

A Jász himnusz hallgatása mellett gondolatban helyezzék el mécseseiket a kopjafáknál.

https://www.youtube.com/watch?v=XMsBX71bEjQ

EMLÉKEZZÜNK RÁJUK EGYÜTT!

honlap1-1