A jaszapati.hu weboldal sütiket használ!

A sütiket weboldalunk megfelelő működésének biztosításához, statisztikai adatok begyűjtéséhez és marketing célokból használjuk fel. Tudjon meg többet

Elfogadom

F EL H Í V Á S Mezei pocok elleni védekezésre

F EL H Í V Á S

Mezei pocok elleni védekezésre

A kedvező környezeti tényezők hatására Jász-Nagykun-Szolnok megye területén napjainkra a mezei pocok fertőzés elérte a kártételi veszélyhelyzet határát (a 2014. évi tömeges kártételt hasonló őszi felszaporodás előzte meg). A növényvédelmi tevékenységről szóló, 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet 2.§ 1 bekezdés b) pontja alapján a földhasználó és a termelő köteles védekezni a mezei pocok ellen, mint nagy kártételi veszélyt jelentő károsító ellen.

Az előzőekben leírtakra tekintettel a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, mint élelmiszerlánc-felügyeleti szerv (a továbbiakban: élelmiszerlánc-felügyeleti szerv) mezei pocok elleni védekezésre hívja fel a megye mezőgazdasági termelőit, földtulajdonosait, földkezelőit, valamennyi víztársulatot, erdőbirtokost, egyéb földhasználót, vonalas létesítmények kezelőit. Jelen időszakban a mezei pocok járatai jól felderíthetők mind szántóföldön, mind ruderális területeken. A csalétkes védekezések igen jó eredménnyel kecsegtetnek. A védekezés eredményességét nagyobb összefüggő területen végzett, a gazdálkodók által összehangolt kezelésekkel nagyban lehet fokozni.

A mezei pocok elleni védekezésre jelenleg használható az ARVALIN-LR készítmény, továbbá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szükséghelyzeti felhasználási engedélyével a REDENTIN 75 RB rágcsálóirtószer.

A Redentin 75 RB készítmény kizárólag felsőfokú végzettségű növényvédelmi szakember (szakirányító) irányítása és felügyelete mellet, az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél (Szolnok, Vízpart krt. 32.) történő regisztrációt követően alkalmazható. A készítmény felhasználásához a regisztrációs adatlap letölthető a

http://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok

linkről az „Adatlap mezei pocok elleni védekezésre Redentin 75 RB felhasználásának termelői regisztrációjához” megnevezés alatt.

Szolnok, 2018. november 15.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal