A jaszapati.hu weboldal sütiket használ!

A sütiket weboldalunk megfelelő működésének biztosításához, statisztikai adatok begyűjtéséhez és marketing célokból használjuk fel. Tudjon meg többet

Elfogadom

Agrárcenzusok - Agrárium 2020 gazdaságszerkezeti összeírás

https://www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok

Agrárcenzusok - Agrárium 2020 gazdaságszerkezeti összeírás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020. május 15. és június 30. között teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre „Agrárcenzus, 2020” elnevezéssel. A felvétel célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók részére, amelyhez az adatszolgáltatók nagyban hozzájárulnak részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással.

Összeírókat keresünk a júniusi Agrárcenzus, 2020 adatfelvételünkhöz.

A magyar mezőgazdaság számokban

    

Miért van szükség az összeírásra?

Az adatgyűjtés az EU tagállamaiban jogszabály alapján kötelező. További információk az Eurostat honlapján: https://ec.europa.eu/eurostat/web/agriculture/census-2020 Az összeírás célja, hogy jó minőségű statisztikai adatokkal valósághű, tárgyilagos képet adjon a magyar mezőgazdaságról, az ágazatban bekövetkezett változásokról, a gazdálkodók, a versenyszféra, az állami, civil szervezetek és az unió intézményei számára.
A pontos adatszolgáltatás nagyon fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati döntéshozók – a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján – megfelelően tudják döntéseiket meghozni, illetve a különböző hazai és EU-szintű támogatáspolitikákat megtervezni, ezek hatását felmérni.

Milyen adatokat írunk össze?

Az EU-jogszabály alapján a következő adatkörök összeírása alapvető mutatók esetében teljes körű, egyes, úgynevezett modulmutatók esetében pedig egy kisebb mintán történik. Alapvető adatkörök:

  • a gazdaság azonosító adatai: név (cégnév), gazdaság típusa, a gazdaság helye, irányítójának jellemzői, egyéb gazdálkodással kapcsolatban lévő adatbázisban nyilvántartott azonosító adatok;
  • a földhasználat művelési ágak szerinti jellemzői, a használat jogcímei;
  • a gazdaság növénytermesztésének jellemzői;
  • a gazdaság állatállománya kor és ivar szerint;


Modul adatkörök:

  • a gazdaságban munkát végzők jellemzői;
  • a gazdaság egyéb, nem mezőgazdasági jellegű tevékenységei;
  • az állattartás épületei, trágyakezelés;
  • az alkalmazott mezőgazdasági termelési módszerek.


Az adatszolgáltatói terhek csökkentése érdekében a KSH a biogazdálkodásra és a vidékfejlesztési támogatásra vonatkozó információkat adminisztratív adatbázisból veszi át, így azok már nem jelennek meg a kérdőíven.

Kiket érint az összeírás?

Az összeírás érint minden olyan egyéni gazdaságot, amelyek a korábbi adatfelvételek és/vagy adminisztratív adatok alapján értékesítési céllal végeznek vagy végeztek termelést. Emellett érint valamennyi mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezetet, amelyek adminisztratív adatok alapján a KSH mezőgazdasági regiszterébe kerültek.

Kötelező-e a válaszadás?

Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 24. és 26. §-a alapján kötelező az adatfelvételre kijelöltek számára.

Miért szerepelnek azonosító adatok előnyomva a kérdőíven, miért szükséges ezek megadása?

A Központi Statisztikai Hivatal célja, hogy csökkentse az adatszolgáltatók terheit és folyamatosan javítsa az adatok minőségét. Mindezek érdekében fokozottan kíván támaszkodni az állami nyilvántartások adataira, amelyek segítségével a kérdőív és a válaszadás hossza a jövőben jelentősen csökkenthető. Az adminisztratív adatok átvételét a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény (Stt.) teszi lehetővé a KSH számára, ez alapján vesz át adatot többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól, a Magyar Államkincstártól és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától is. A KSH a kezelésében lévő adatállományokat (a Stt. 41. §-a alapján) kizárólag statisztikai célból, a cél eléréséhez szükséges mértékben és ideig kapcsolja össze, garantálja az adatok biztonságát. Az összeírt egyedi adatok kizárólag statisztikai célt szolgálnak.

Milyen információkat szükséges előkészíteni a kérdőív gyors kitöltésének érdekében?

  • a gazdálkodásra (pl. földterület nagyságára, trágyázásra stb.) vonatkozó nyilvántartásokat;
  • a gazdasághoz kapcsolódó ügyfélazonosító(ka)t, amely(ek)re a Magyar Államkincstártól agrár- és vidékfejlesztési támogatást igényelt(ek);
  • az őstermelői igazolvány(ok)at;
  • a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai azonosító(k)at.

Hogyan és mikor történik az adatfelvétel?

Az összeírás teljes mértékben elektronikus: online felületen, illetve összeírói tableteken történik. A gazdasági szervezeteknek, a KSH részére nyújtott többi adatszolgáltatásukhoz hasonlóan a KSH-Elektra rendszerében kell a kérdőívet kitölteni 2020. május 15. és június 30. között. A kiemelt egyéni gazdaságok a részükre megküldött tájékoztatólevél alapján kizárólag webes felületen történő önálló kitöltéssel szolgáltatnak adatot. A nem kiemelt egyéni gazdálkodóknak 2020. május 15. és 31. között van lehetőségük az adatok felvitelére. Akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokat az összeírók keresik fel 2020. június 1. és 30. között. Az összeírók kikérdezéses módszerrel, tableten végzik majd a kérdőív kitöltését.

Mi az a gazdaságküszöb?

A gazdaságküszöb egy meghatározott határérték bizonyos mutatókra, amelyet elérve az egyéni gazdálkodóknak kérdőívet kell kitölteni. A kérdőív elején egyszerű kérdésekkel (pl. termőterület és állatállomány nagysága, végez-e mezőgazdasági szolgáltatást) vizsgáljuk, hogy a gazdaság mérete meghaladja-e a küszöböt. Ha igen, akkor sor kerül a teljes kérdőív kikérdezésére, amennyiben nem, úgy az véget ér.

Mi az összeírás jogi háttere?

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2018/1091 RENDELETE az integrált mezőgazdasági statisztikákról
A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1874 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE az integrált mezőgazdasági statisztikákról
2016. ÉVI CLV. TÖRVÉNY a hivatalos statisztikáról
184/2017. (VII. 5.) KORM. RENDELET – a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény végrehajtásáról

Mikor jelennek meg az összeírás adatai?

Az elektronikus adatgyűjtés lehetőséget nyújt arra, hogy az „Agrárcenzus, 2020” előzetes adatait már 2020 őszén megjelentessük. A végleges és részletes, bizonyos mutatók esetén településszintű adatok előreláthatólag 2021 végén lesznek elérhetőek a KSH honlapján. Adatszolgáltatóink a kérdőíven jelezhetik, ha az adatok megjelenéséről szeretnének azonnal értesítést kapni.

Az összeírással kapcsolatban kitől kérdezhetek?

Az összeírás alatt felmerülő szakmai és informatikai kérdések megválaszolására a hivatal ingyenesen hívható call centert működtet az összeírás ideje alatt.

Hogyan győződhetek meg arról, hogy valóban összeíró keresett fel?

Az összeírók kötelesek a kikérdezés megkezdése előtt azonosítani magukat az összeírói igazolvány és személyazonosító igazolványuk egyidejű felmutatásával.
Lehetőség van azonban arra is, hogy a KSH telefonos megkeresést követően megerősítse az összeíró személyazonosságát.

Hol kaphatok további információt a mezőgazdasági összeírásokról?

Az összeírás részleteiről a http://www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok oldalon lehet bővebb tájékoztatást nyerni. Az összeírás alatt szakmai és informatikai problémák kezelésére call centert működtetünk. Kérdését pedig akár már most is elküldheti az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.

Hogyan biztosított adataim megfelelő védelme?

Az összegyűjtött adatokat bizalmasan kezeljük, azokat kizárólag statisztikai célokra használjuk fel. Az adminisztratív adatok átvételére a KSH Általános Adatkezelési Tájékoztatójának 2.1.2. alpontja az irányadó. Az adatgyűjtés nem terjed ki a személyes adatokra. Egyéni vállalkozó és őstermelő esetén a név, lakcím azonban megőrzi természetes jellegét, ahogyan a kapcsolattartásra megadott adatok (telefonszám, e-mail-cím) is, ha azok kifejezetten természetes személyhez kötődnek. Az összeíráshoz kapcsolódik nyereményjáték is. Ezen információkra a KSH Általános Adatkezelési Tájékoztatójának 2.4. és 2.15. pontjai az irányadók. A nyereményjátékkal kapcsolatos egyéb részletszabályokat a sorsolási szabályzat tartalmazza.