A jaszapati.hu weboldal sütiket használ!

A sütiket weboldalunk megfelelő működésének biztosításához, statisztikai adatok begyűjtéséhez és marketing célokból használjuk fel. Tudjon meg többet

Elfogadom

Parlagfű fertőzöttséggel kapcsolatos helyszíni ellenőrzések

Parlagfű fertőzöttséggel kapcsolatos helyszíni ellenőrzések

 

A területileg illetékes járási hivatalok földhivatali osztályai, a hatályos jogszabályoknak megfelelően, megkezdik a parlagfű elleni közérdekű védekezéssel kapcsolatos ellenőrzéseiket, melyek a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére irányulnak.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály a földhivatali osztályok által végzett, parlagfű fertőzöttséggel kapcsolatos helyszíni ellenőrzésekről szóló tájékoztatója alapján:

 

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály ezúton is tájékoztatja az ingatlantulajdonosokat, kezelőket, a termőföldek használóit és minden további érintettet, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye településeinek külterületén (beleértve a zártkerti ingatlanokat is) a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztályai megkezdik a fenti kötelezettség betartásának ellenőrzését. A rendszeresen végzett ellenőrzések a vegetációs időszak végéig tartanak.

Belterületen az ellenőrzéseket a település jegyzője végzi.

A helyszíni ellenőrzéseket a földhivatali osztályok munkatársai a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály növényvédelmi felügyelőivel közösen is végezhetik. A helyszíni ellenőrzés megállapításairól jegyzőkönyv készül. A jegyzőkönyv alapján a további intézkedéseket a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály foganatosítja. 

Külterületi földrészlet parlagfű fertőzöttségére vonatkozó bejelentést szóban, írásban vagy elektronikus úton lehet tenni a területileg illetékes földhivatali osztályoknál. Lehetőség van a Kormányablakok és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály (5000 Szolnok, Vízpart krt. 32.) részére történő bejelentésre is.

Interneten a https://pbr.nebih.gov.hu/ címen elérhető Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül is lehetőség van a parlagfűvel fertőzött területek bejelentésére. A bejelentéshez javasolt a parlagfűvel borított terület beazonosítására alkalmas lehető legtöbb adat megadása. A külterületi parlagfűvel fertőzött területeket jelző lakossági bejelentések helyszíni ellenőrzését a földhivatali osztályok munkatársai minden esetben elvégzik. 

A földhivatali osztályok elérhetősége a www.kormanyhivatal.hu/hu/jasz-nagykun-szolnok és a www.foldhivatalok.hu honlapokon megtalálható.