A jaszapati.hu weboldal sütiket használ!

A sütiket weboldalunk megfelelő működésének biztosításához, statisztikai adatok begyűjtéséhez és marketing célokból használjuk fel. Tudjon meg többet

Elfogadom

ELBIR - Hírlevél

elbírfejléc
 
Ajánlás a vegyszerlopások megelőzésére
 
Az utóbbi évek tapasztalati szerint a tavaszi mezőgazdasági munkák kezdetével a vegyszerek tárolására szolgáló helyiségek, épületek, létesítmények is gyakran bűncselekmények célpontjává válnak. A vegyszerek eltulajdonításával a bűnelkövetők akár több milliós kárt is okozhatnak. Ráadásul ezek a szerek az egészségre igen veszélyesek, ártalmasak.
Beszerzési áruk kis mennyiségben is igen magas lehet, egy részük vásárlása engedélyhez, illetve kijuttatásuk védőfelszereléshez kötött.
Ebből adódóan ezeknek a deliktumoknak a megelőzése kiemelten fontos! Megelőzésük, megszakításuk érdekében ajánlatos azokat a biztonságvédelmi megoldásokat alkalmazni, amelyek pl. a lakások, családi házak védelménél prioritást élveznek, ismertek, elterjedtek, a mindennapokban használatosak. Ezek a módszerek hatékonyan fokozzák a biztonságot és csökkentik az érintett objektumok veszélyeztetettségét.
Kiemelt fontosságú az épületek betörés elleni védelme: Ennek érdekében célszerű a nyílászárókra legalább rácsot felszereltetni, a védendő érték arányában esetleg biztonsági ajtókat telepíteni, biztonsági fóliákat alkalmazni. Ne feledkezzenek meg a normál ajtók minimálisan két biztonsági zárral, illetve törés biztos lakattal történő felszereléséről sem!
Hosszabb idejű, vagy folyamatos tárolás esetén ajánlatos elektronikai védelmet is alkalmazni. A mozgás-, törésérzékelőkkel felszerelt riasztók sok esetben visszatartják, elrettentik a betörőt szándékától. Ezek az eszközök hang- és/vagy fényjelzéssel riaszthatnak akár helyben és/vagy egy vagyonvédelmi szolgáltató távfelügyeleti központjába. A telepített riasztók azonban csak akkor tudnak védelmet nyújtani, ha használják őket, be vannak kapcsolva és működőképesek. Hatékonyságuk rendszeres karbantartásukkal, szervízelésükkel biztosítható.
Nagy mennyiségű és/vagy értékű vegyszerek tárolását nem ajánlott külterületen, lakott területektől távol eső telephelyen, épületben megoldani. Amennyiben a tárolás ilyen módon nem kivitelezhető, vagy csak időszakosan történik, célszerű az épület élőerős őrzéséről –  vagyonvédelmi szolgáltató bevonása – gondoskodni. Az említett biztonságtechnikai eszközök ár/érték arányos beszerzése, alkalmazása, azonban ebben az esetben sem elhanyagolható.
Telefontanu
Bűncselekmény észleléséről az ismert ingyenesen hívható segélyhívó számokon (112, 107, 06-80-555-111) soron kívül értesíteni kell a rendőrséget. A bűncselekmény helyszínét lehetőség szerint érintetlenül kell hagyni. Amennyiben az élet- és vagyonmentés érdekében ez nem megoldható, azt a kiérkező rendőrjárőrnek jelezni kell.
Police  JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI
RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
5000 Szolnok, Baross G. út 39.
Telefonszám: 56/501-654, Fax: 56/501-600
 Bűnmegelőzési szolgálat