A jaszapati.hu weboldal sütiket használ!

A sütiket weboldalunk megfelelő működésének biztosításához, statisztikai adatok begyűjtéséhez és marketing célokból használjuk fel. Tudjon meg többet

Elfogadom

Lakossági felhívás - Általános tudnivalók a gépjárműadóról 2024. évtől

Lakossági tájékoztató

Általános tudnivalók a gépjárműadóról 2024. évtől

 

2021. év elejétől az önkormányzati adóhatóságok helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban: NAV) vette át a belföldi gépjárművek adójával kapcsolatos adóztatási feladatokat.

Legfőbb változás 2024. január 1-jétől - az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) 3. melléklet I. pont 8. pontja értelmében - azéves adót egy összegben kell megfizetni, a Nemzeti adó- és Vámhivatal erre a célra rendszeresített adószámlájára április 15-ig. Az éves adóra a természetes személyek a tárgyév június 30-ig évente egyszer maximum 5 havi pótlékmentes részletfizetést kérhetnek.

Az időarányosan megállapított adót (ha az adókötelezettség év közben keletkezik vagy változik) a határozat kézhezvétele után, annak a véglegessé válásától számított 15. napig kell megfizetni. A határozat a fellebbezési határidő lejárta utáni napon válik véglegessé, ha ellene nem fellebbeztek.

Milyen számlára kell az adót megfizetni?

A gépjárműadót a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell megfizetni. Banki átutalásnál az átutalási bizonylat közlemény rovatába az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni. Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással, vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással rendezhetik a befizetést.

A gépjárműadó a NAV mobilappján keresztül is befizethető. 2022. júliusától elindult a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (ÜPO) is. Itt belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája lekérdezése után azonnal rendezheti is elektronikusan.

További információ a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján – gépjárműadó témakörben érhető el.

Közadat kereső


kormanyablak 0


onkorvalasztas2019Logó
Elbirkep

strand modul 100


palyazatok modul 100

leader modul 100rendeletek modul 100
forum modul 100
ivs modul 100

ITS-modul-100