A jaszapati.hu weboldal sütiket használ!

A sütiket weboldalunk megfelelő működésének biztosításához, statisztikai adatok begyűjtéséhez és marketing célokból használjuk fel. Tudjon meg többet

Elfogadom

Felhívás - FELHÍVÁS PARLAGFŰ ÉS EGYÉB GYOMOK IRTÁSÁRA

FELHÍVÁS PARLAGFŰ ÉS EGYÉB GYOMOK IRTÁSÁRA

Tisztelt Lakosság!

Az egészséghez való alapjog és az egészséges környezet biztosítása érdekében közös cél, hogy a parlagfű és egyéb allergén gyomnövények elszaporodását és virágzását megakadályozzuk. A gyomnövények irtása, a földterületek fertőzöttségének eredményes visszaszorítása jogszabályban is meghatározott feladat.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (1) c, pontjában foglalt rendelkezésnek megfelelően a termelő, illetve a földhasználó köteles a károsítók ellen védekezni, ha azok más, különösen a szomszédos termelők növénytermelési, növényvédelmi biztonságát vagy az emberi egészséget bármely módon veszélyeztetik, valamint figyelembe venni az integrált gazdálkodás alapelveit, továbbá a környezet és a természet védelmét.

Ezen túlmenően a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani!

Azzal szemben, aki a fenti kötelezettségeinek nem tesz eleget, növényvédelmi bírság kiszabására (parlagfű esetében ezen kívül közérdekű védekezés elrendelésére) kerül sor. A közérdekű védekezés elrendelése esetén – a bírságon felül – annak költségei is a földhasználót terhelik.

Kérem, hogy az egészség, a természet védelme, a rendezett településkép kialakítása érdekében minden földhasználó és ingatlan tulajdonos maradéktalanul tegyen eleget a fenti jogszabályban meghatározott kötelezettségének.

 

Jászapáti, 2022. május 13.

Koczáné dr. Fehérváry Mária

aljegyző

Közadat kereső


kormanyablak 0


onkorvalasztas2019Logó
Elbirkep

strand modul 100


palyazatok modul 100

leader modul 100rendeletek modul 100
forum modul 100
ivs modul 100

ITS-modul-100