svajci fejlec piros

A jaszapati.hu weboldal sütiket használ!

A sütiket weboldalunk megfelelő működésének biztosításához, statisztikai adatok begyűjtéséhez és marketing célokból használjuk fel. Tudjon meg többet

Elfogadom

Egészségi állapot felmérés térségünkben

A Svájci Hozzájárulású Alapellátás-fejlesztési Modellprogram kiemelt célja Jászapáti, Jászkisér és Jászivány 18 év feletti lakosságának széleskörű egészségi állapot felmérése. Ennek során kiszűrésre kerülhetnek népbetegségek kockázati tényezői, amelyek időben felfedezve, megfelelő életmódváltással megelőzhetőek, illetve a már kialakult betegség előrehaladása is megakadályozható. Népbetegségnek számító kórképek ma Magyarországon, amelyek megelőzhetőek lennének: elhízás, és az ebből adódó betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegségek, depresszió… Célunk a betegségek megelőzése és az egészségmegőrzés lenne, szemben a betegségközpontú háziorvosi ellátással. Ennek hatékonysága érdekében háziorvosa egy egészségügyi szakemberekből álló „csapatot” kapott maga mellé.

Az egészségi állapot felmérés menete:

Az egészségi állapot felmérésre szóló meghívót személyesen viszik ki Önöknek a háziorvosaik mellett dolgozó ún. segéd egészségőrök. Ettől függetlenül Ön is jelentkezhet orvosánál a szűrésre. Első lépésként egy friss laboreredményre lesz szüksége, melyhez a vérvételre minden hétfőn lehetősége nyílik az iskolaorvosi rendelőben (Jászapáti, Petőfi Sándor u. 4-6.) fél 7-től 8 óráig. A laborbeutalót ekkor is át tudja venni orvosától, nem szükséges külön bejönni érte. A laborvizsgálat során meghatározásra kerülnek az Ön koleszterin, triglicerid, vércukor értékei, vesefunkciója is.

A vérvételt követően tudjuk elvégezni az egészségi állapot felmérést az Egészség-Lakban (Jászapáti, Kossuth u. 18. „régi bölcsőde”). Itt népegészségügyi szakemberünk speciális kérdőívek segítségével kikérdezi az életmódjáról, családjában előforduló betegségekről, dohányzási szokásairól, lelki egészségéről, fizikai aktivitásáról stb. Ezt követően praxisközösségi nővérünk végzi el a különféle fizikális vizsgálatokat: vérnyomásmérés, testsúly, testmagasság, BMI-számítás, haskörfogat, látásvizsgálat, vizeletvizsgálat, 40 év felett Doppler ultrahangos érszűkület vizsgálat a lábfejen.

A vizsgálat kb. 30 percet vesz igénybe.

Amennyiben „egészségesnek” nyilvánul, nincs több teendője, javasolni fogjuk, hogy továbbra is törődjön egészségével.

Ha kiszűrésre kerül valamilyen betegség vagy kockázat, esetleg kedvet érez, lehetősége nyílik további praxisközösségi szolgáltatásokon is részt venni. Gyógytornászunk minden kedden, szerdán és csütörtökön megtalálható Jászapátin. Többek között gerinctornát, válltornát, cukorbetegeknek és dohányosoknak érszűkület megelőző tornát, fogyni vágyóknak testtömeg-csökkentő tornát tart, de van ezek mellett csípő-térd torna protézissel rendelkezőknek és hemiparesises betegeknek tartott torna is. Életmód tanácsadás keretein belül gerinciskolát tart.

Dietetikusunk, táplálkozási tanácsadónk a különféle betegségekkel, állapotokkal kapcsolatos speciális étrendek kialakításában tud Önöknek segíteni hasznos tanácsokkal, receptekkel, gyakorlati tudnivalókkal. Csoportos foglalkozásait elsősorban cukorbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek, szív- és érrendszeri betegeknek, túlsúlyosaknak, köszvényeseknek, kismamáknak, ételintoleranciában szenvedőknek tartja, de akit csak az egészséges táplálkozás érdekel, az is bátran felkeresheti.

Egészségpszichológusunk segít felvenni a harcot a dohányzással, segít az alkoholproblémákkal küzdőknek, depresszióra hajlamos egyéneknek. Egyéb élethelyzeti krízisek megoldásában is sok hasznos tanácsot, segítséget kapnak a hozzá fordulók. Ilyen lehet egy szerettünk elvesztése, egy fájdalmas szakítás, munkahelyi konfliktusok miatti szorongás, vagy a fiataloknál a célok, pályaválasztás kérdése. Ügyesen és egyszerűen tanítja meg pácienseinek a stresszkezelés, konfliktuskezelés technikáinak használatát, mely a mindennapokban hasznos útravalónak bizonyult már sok embernek.

Három kiváló szakemberünk (dietetikus, egészségpszichológus és gyógytornász) együtt komplex ellátást nyújt a túlsúlyos, elhízott egyéneknek a testsúly-csökkenés eredményes elérése és megtartása érdekében.

Minden hónap első szerdáján 15:30-tól Cukorbeteg Klubot tartunk, ahol cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteit bővítheti (diéta, szövődmények megelőzése, lábápolás, vércukor önellenőrzés stb.) és felteheti kérdéseit szakembereinknek. Emellett minden alkalommal lehetősége nyílik ingyenes vércukormérésre.

A Modellprogramban résztvevő felnőtt háziorvosok Jászapátin Dr. Völgyi István, Dr. Pál István, Dr. Farády Zoltán.

A fent említett háziorvosok praxisába tartozó személyek egészségi állapotfelmérésen való részvétele rendkívül fontos, így mindenkit be fogunk hívni.

Kérdés esetén az alábbi telefonszámot hívhatja: Elek Ágnes 06 70/ 491 2391

Az egészségi állapot felmérésen és a további szolgáltatásokon való részvétel ingyenes!

Szeretettel várjuk programjainkon!

Jászapáti Praxisközösség

 

 

 

svajci fekvo botton2